Hembygdsböcker m.m. från området

Gunnarp vår Hembygd Del 1 och 2

GunnarpsbokenDessa två böcker utgavs av Gunnarps Hembygdsförening 1988. Del 1 innehåller allmänna beskrivningar och berättelser från socknen. Här redovisas t.ex. fornlämningar, kommunen, kyrkan, järnvägen, skolan, emigration, m.m. Här finns också berättelser om samhällena Fegens och Ätrans framväxt, personbeskrivningar, sägner och mycket annat. Del 2 innehåller uppgifter om alla bosättningar i socknen, gårdar, torp, m.m. Uppgifter om de människor som som bott på de olika ställena är hämtade ur husförhörslängder och församlingsböcker. För de flesta platser finns uppgifter från början av 1800-talet och fram till 31/12 1987. Böckerna säljs i par (alltså ett paket där både del 1 och del 2 ingår) och kostar 300:- Försäljning sker via Gunnarps Hembygdsförening.

Dialekthäfte för Gunnarp

Dialekthäfte1998 genomförde hembygdsföreningen en studiecirkel om dialekter i Gunnarps socken. Resultatet av cirkeln dokumenterades i ett dialekthäfte som fick namnet "PÅ GÔNNARPADIALEKT". Häftet är utformat som ett lexikon med dialektala ord från Gunnarp. Det säljs genom Gunnarps hembygdsförening och kostar 25:-.

Gunnarpsfilmen

GunnarpsfilmenDenna film är till största delen inspelad 1955-57 och täcker alla gårdar och samhällsbebyggelse som fanns i socknen dessa år. Viss kompletteringsfilmning gjordes 1993. Här finns också avsnitt från Gunnarps hemvärn, konfirmation i Gunnarps kyrka 1957, kyrkbröllop, ett av de sista tågen från Ätrans station, invigning av Fegens kapell 1960, kyrkoherdeinstallation i Gunnarp 1967, skrubbning, kardning och spinning, bjälkskrädning, m.m. Alf Dahlberg gjorde filmningen med 16 mm kamera och filmen har sedan konverterats till VHS, bakgrundsmusik (Sibbarps Spelmanslag) och tal (Boel Dahlberg) har också lagts på. Filmen är utgiven av Gunnarps Hembygdsförening och köps genom dem. Den finns numera som VHS eller DVD. Pris 150:-

Konfirmander i Gunnarp 1896-2005

Konfirmander i GunnarpBok i ”skolkatalogstil” med konfirmationskort från Gunnarp åren 1896-2005. Boken utgör ett nästan komplett persongalleri över Gunnarp sockens ungdomar under 110 år och det ingår ca 2500 personer. Här går det att hitta även dem som normalt inte hade råd att låta fotografera sig och det finns möjlighet att följa släktdrag, i många fall, i upp till fyra generationer. Före 1919 skedde all konfirmationsundervisning gemensamt med Gällared och själva konfirmationen skedde i Gällared kyrka. På senare tid har undervisningen på nytt skett gemensamt med grannsocknarna Gällared och Krogsered. Detta innebär att även Gällareds sockens ungdomar finns med i boken för perioderna 1896-1918, 1966, 1972, 1975 samt 1977-2005. Krogsered sockens ungdomar finns med de sista åren och enstaka personer även andra år. Konfirmander i Gunnarp 1896-2005, utgiven 2007 av Torbjörn Nilsson, ISBN 978-91-633-0699-0. Boken kan köpas direkt av Torbjörn Nilsson och kostar 200:-

Solen går upp över Ätran ...och en bygd vaknar Del 1.

Elvys bok Del1Den första av två böcker utgivna av syskonen Elvy Andersson i Ätran och Arvid Bengtsson i Västerås. Böckerna är främst en skildring av Elvys familj och vänner men behandlar även många företag och föreningar i Ätran. Åtskilliga personer har bidragit med kortare artiklar och boken är rik på bilder från Ätran och dess omgivningar. Utgiven 2006. Försäljning sker via Elvy Andersson i Ätran.

Livet i Ätran går vidare -familjeföretaget växer Del 2

Elvys bok Del2Fortsättning på Solen går upp över Ätran... av Elvy Andersson och Arvid Bengtsson. Utgiven 2006. Försäljning sker via Elvy Andersson i Ätran.

Gällared En bok om kamp för överlevnad

Gamla GällaredsbokenHembygdsbok utgiven av Gällareds Hembygdsförening 1982. Bland innehållet kan nämnas avsnitt om kyrkan, kommunen, skolor, seder och bruk, missväxt och fattigdom, Gällareds krigsmän, Gällaredsmålet, jordbruket, skogen, m.m. Här finns också en del personskildringar och ett speciellt avsnitt om utvecklingen i Gällareds kyrkby. Boken är slutsåld men går att hitta på biblioteket.

Gällared Folk och bosättningar

Nya GällaredsbokenHembygdsbok utgiven av Gällareds hembygdsförening. Boken har ett upplägg som påminner lite om det gamla praktverket ”Halländska Gods och Gårdar”. Här finns alla gårdar, torp, stugor och senare fastigheter upptagna med detaljerade data på dem som bott där. Materialet sträcker sig från slutet av 1600-talet fram till nutid. Här finns också nytagna färgfoton på alla bostadshus som existerade 2007 och åtskilliga äldre foton. Boken är en verklig guldgruva för alla släktforskare med intresse i Gällared socken. Förutom kyrböcker har alla mantalslängder, åren 1662-1775, gåtts igenom och inarbetats, liksom alla bevarade bouppteckningar för perioden före 1784. Gällared – Folk och bosättningar, format: A4, 440 sidor i färg, ISBN: 978-91-633-3070-4 Pris: 250:- Boken säljs genom Gällareds Hembygdsförening.

Konfirmander i Gällared 1919-1976

Konfirmander i GällaredBok i ”skolkatalogstil” med konfirmationskort från Gällared åren 1919-1976. Boken kompletterar "Konfirmander i Gunnarp 1896-2005" med de foton som togs de år Gällared hade egen konfirmation. Här återfinns även en del ungdomar från grannsocknarna Gunnarp, Krogsered och Askome.

Konfirmander i Gällared 1918-1976, utgiven 2009 av Torbjörn Nilsson, ISBN 978-91-633-0700-3. Boken kan köpas direkt av Torbjörn Nilsson och kostar 200:-

Den svenska tuvan

Den svenska tuvanDen här boken är en levande skildring av svensk landsbygd under 150 år. Från Ekås i Gällared utvandrade våren 1888 Carl Aron Abrahamsson till Amerika. Drömmen var att tjäna så många dollar att han kunde skapa en bättre framtid för sig och familjen när han efter några år återvände hem till ”Den svenska tuvan”. Utifrån detta gripande livsöde har Carl Arons sonson Gustaf Karlsson skrivit sin färgstarka berättelse om en bygd och dess folk under fyra generationer. Boken är en ovanlig dokumentation från det halländska inlandet, sammanställd av en författare som utgått från sin egen vardagsnära verklighet. Den svenska tuvan, utgiven 2004, ISBN 91 88806 48 0. Pris 200:- Boken säljs av Gustavs son Lars-Arne Karlsson och av Gällareds Hembygdsförening.

Artur i Bäckarp

Artur i BäckarpArtur i Bäckarp och hans värd. Bertil Svensson i Haxered har dokumenterat sin omgivning med kamera sedan barnsben. Under åren har det blivit drygt 100 000 bilder och några av dessa ha nu blivit en bok. Boken skildrar främst Artur Johansson, en man som bodde ensam på sin gård i Bäckarp hela livet men även många andra gällaredsprofiler finns med. Bertils bilder har kompletterats med korta texter och historier skrivna av Torsten Andersson, f.d. journalist på Hallands Nyheter. Artur i Bäckarp och hans värld, utgiven 2008, ISBN 978-91-633-3374-3. Boken kan köpas direkt av Bertil Svensson (tel. 0346-34015) och kostar ca 250:-

Anna Fina Wahlin. Ett liv med toner och törnen

AnnafinaAnna Fina Wahiln (1898-1984) var den halländska folkmusikens Grand Old Lady. Hon föddes på ett magert småbruk i den halländska skogsbygden och fick ett hårt liv, kantat av sorger och motgångar. Hennes far, fiolbyggaren Bengt Carl Boman, lärde henne hantera stråken när hon var i 5-årsåldern och för liten att själv hålla fiolen. Hon var liten till växten, men en musikalisk rese, och på äldre dar blev folkmusiken hennes stora glädjekälla. Hon blev erkänd och upphöjdes till rikskändis när hon på 1970-talet gjorde flera framträdanden i radio och TV. Bertil Svenssons bok är en dokumentär, som följer Anna Fina från vaggan till graven. Han bjuder oss mellan pärmarna på en fascinerande resa, som skildrar ett märkligt livsöde och samtidigt bevarar mycket av den visskatt hon efterlämnade. Om det rådde mollstämning över många dagar under hennes liv, så är ändå visorna stämda i dur. Så var det med de flesta hallandslåtar från den tiden. Torsten Andersson har skrivit texten och Anette Wallin har svarat för notskrifter. Anna Fina Wahlin. Ett liv med toner och törnen, utgiven 2011, ISBN 978-91-633-8733-3. Boken kan köpas direkt av Bertil Svensson (tel. 0346-34015).

Krogsered

KrogseredsbokDenna hembygdsbok utgavs av Sven Schough i Barshult 1959. Den innehåller bl.a. avsnitt om fornfynd, kyrkan, kommunen, skolväsendet, vägar och transporter. Det finns även några personbeskrivningar. Bland dessa märks Jon i Slätthult, troligen Krogsereds mest kände person och Samuel Stenhoff, en bonderiksdagsman i början av 1700-talet. I avsnittet ”Mörka blad i socknens historia” beskrivs några historiska våldsbrott, bl.a. Dråpet i Rya och Tattaruppträdet på Krogsereds gästgivargård. Boken är slutsåld men går att hitta på biblioteket.

KROGSEREDSBOKEN - att leva i halländsk skogsbygd

KrogseredsbokenKrogsered – Jon i Slätthults hemtrakter och födelseplatsen för nuvarande Falkenbergsrevyn. Boken beskriver alla gårdar och de flesta som bott och verkat i socknen sedan 1600-talet fram till våra dagar. Släktforskaren får garanterat sitt lystmäte men även övriga kan glädjas över de fina fastighetspresentationerna med färgfoton och intressanta människoskildringar. Bokens andra del innehåller många intressanta artiklar. Vi får veta hur det var att lära sig simma i Krogsjön, en kylig sommarupplevelse som för bara några år sedan var verklighet för de flesta barn i området. Vi kan förfasas över en del av de brott som ägt rum i gångna tider, minnas Krogseredsrevyn och Krogseredsamatörernas pjäser. Vi kan läsa om gästgivare, handlare och åkare och med fantasins hjälp ledsagas genom traktens sägner. Bokkommitténs medlemmar har alla bidragit med sina specialkunskaper om socknen och sammantaget utgör boken en ovanligt välgjord och fullständig dokumentation från den tid då skogsbygden var skoglös – fram till våra dagar. KROGSEREDSBOKEN - att leva i halländsk skogsbygd, utgiven 2011 av Krogsereds Hembygdsförening, ISBN 978-91-86709-09-9. Försäljning sker via Bokhandeln eller Krogsereds Hembygdsförening.